Kan du namnen?

Jag hamnar ofta i diskussioner med kollegor om att jag vet vad alla (så gott som) barn heter och hur det är möjligt? För mig är det självklart att kunna så många som möjligt av mina arbetskamraters namn vilket även inkluderar barnen (och deras föräldrar – men det har jag inte berättat för kollegorna än…) Många tycker att det är tillräckligt att kunna sin egen grupp/klass och blir mäkta förvånade när jag kan ”alla” . Men jag jobbar verkligen hårt för att kunna alla. Inte bara min grupp utan just skolans alla – nu 335 – innan vår omorganisation var det en bit över 500+ personal! Jag tycker det är hur viktigt som helst att kunna heja på ungarna med namn – då SER jag dom. Jag kan tillrättavisa med namn- vilket innebär att de flesta lägger ner bus när jag är i närheten 🙂 vilket ju inte gör något alls!
Det jag förundras över är alla som jobbar på en skola och INTE bryr sig om att lära känna någon annan än sin egen grupp/klass. Hur kan man vara rastvakt ( ja vi har det på min skola) utan att kunna namnet på barnen? Hur ska man då komma till att bli EN skola? Många skyller på att det inte går – men då får man ta till lite minnesknep istället för att inte försöka.

Mina tips är:
Fråga vad de heter
Fråga om de har syskon – kanske känner du dom och då blir det lättare att minnas
Fråga var de bor – allt detta gör att man skapar en tankekarta kring barnet så man har nåt att ”hänga upp dem” på
Fråga vem de brukar leka med – eller håll koll
Fråga vad deras föräldrar heter och jobbar
Fråga fråga fråga
Heja med namn på dem du möter – så ofta du kan- då får du gratis träning.
Heja med namn så ofta du kan även på kollegor, föräldrar, lokalvårdare, expeditionspersonal, skolmåltidspersonal mm – det ger en varm och välkomnande stämning – och tränar minnet! Och gör att barnen gör detsamma..

När du går i korridorer eller ute och du ser nån du inte känner igen – fråga – säg att du glömt igen – suck! Fråga om de minns ditt namn- kanske är ni lika kassa! 😀 Ni får en positiv pratstund! Bestäm dig för att lära dig ett antal nya namn varje dag – ge dig inte! Två om dagen ger 10 på en vecka – 40 på en månad…..

Varje läsår när nya barn ramlar in- var noga med att lära in de nya – kanske får du fråga flera gånger men vad gör det! Skyll på åldern- hur som helst så är du ju äldre än barnen 🙂 det går alltid hem! Fråga om de kommer ihåg ditt namn:) Det är tryggt för barn att ha namn på vuxna omkring sig – även på andra klasser/gruppers vuxna. Det ger lugn och trygghet!

Jag har träffat barn som inte vet namnet på sina egna ”fröknar” inte heller på alla klasskamrater, men de kan MITT namn! Och de vet att jag kan deras. Vilket gör att jag blir en fast punkt – fast jag inte har just det barnet i min grupp. De kommer till mig om det är något för mig kan de namnet på!

Jag undrar hur det ser ut på din skola? Kan du namnen?

Annonser

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s