Minecraft tillsammans på iPad

OBS: Lägg märke till att detta inlägg är från 2014 – efter flera uppdateringar stämmer inte allt med dagens Minecraft. Vissa delar stämmer nog fortfarande dock. Jag jobbar inte på fritids just nu vilket gör att jag inte håller mig så uppdaterad./MonicaVarberg

På fritids hos oss spelar vi Minecraft på iPad.
Barnen spelar tillsammans – upp till fem stycken kan spela i samma värld. Jag har fått frågan om hur det går till och det ska jag försöka förklara här.

Vi har några få och enkla regler:

 1. Man måste fråga innan man går in i någons värld.
 2. Man får dela med sig hur mycket som helst
 3. Man får hjälpas åt hur mycket som helst
 4. Man får inte förstöra för någon.
 5. Man får inte döda någon.

När man startar Minecraft kommer man till en sida där man kan välja på PLAY  eller verktygsikonen nere i högra hörnet.
bild 2-2

Trycker man på verktygsikonen kommer man till den här sidan:

bild 1-5

Här kan man byta namn på sin enhet. Detta namn är det som övriga spelare ser i sin lista när de ska välja vilken värld de ska gå in i, alltså vilken kompis de ska gå in till – vilket alltså innebär vilken enhet de ska spela tillsammans med. Det är det namn som man heter i spelet så alla behöver kolla vad de heter på sin enhet och ändra vid behov så inte alla heter Steve.

Man kan välja svårighetsgrad – om inställningen är den svåraste så kommer monster och annat otyg att dyka upp i spelet – särskilt när det blir natt. Dem måste man såklart döda för att själv klara sig vidare. Jag gillar personligen att spela i det lättaste – med knappen åt vänster – då slipper jag alla otäckingar 🙂 Jag är långt ifrån lika bra på att hinna med att döda de figurer som dyker upp så jag brukar åka dit själv…. till barnens stora förtjusning i och för sig. Men spelar jag ihop med en barngrupp så kan jag lita på att de hjälper mig – vi jobbar ju ihop!

ÅTER TILL INSTÄLLNINGARNA:
Den viktigaste inställningen här om man vill spela tillsammans med andra är Local server multiplayer! Den måste vara på annars funkar det inte – på alla deltagande iPads. Alla som vill spela ihop måste också befinna sig i samma nätverk. 

Third person view innebär att man ser sig själv utifrån istället för att man ser det som händer på skärmen som om man stod och tittade på det precis vid skärmen…Man ser bara sin högra hand i högra hörnet som viftar om man trycker. Testa att byta emellan.

Övriga inställningar har jag inte behövt lära mig än…

Då är det dags att börja spela.
Ett av deltagarna startar en värld genom att trycka på Play. Man kan välja att skapa en ny värld. Här döper man sin värld genom att byta namnet i rutan My World. Detta namn syns inte mer än i den egna listan över skapade världar på den egna enheten.Om man väljer Survival världen gäller det att jobba ihop allt man behöver genom att gräva (”majna” av Mine) – vartefter man hittar olika material byter man till sig bättre. Om man väljer Creative så har man redan allt material – och där slipper man monster och sånt också.

Man kan också välja att öppna en redan skapad värld genom att klicka på den.

Nu är det dags för de övriga att ”joina” spelet – alltså gå med i samma spel genom att på sin egen iPad klicka på den kompis namn vars värld man vill delta i.
De som är aktiva över wi-fi har fått namnet blåfärgat. De vita namnen i listan finns bara lokalt på den egna enheten. På våra iPads på skolan kan det finnas 30-40 världar så man måste komma ihåg vad man döpt världen till om man vill fortsätta nästa gång- likaså på vilken enhet den ligger. (Vi har inte personliga iPads hos oss, även om de är numrerade så vi försöker använda samma till samma barn). Det underlättar ju att endast de aktiva är blå och de hamnar alltid överst i listan.
På bilden nedan finns bara en person att spela med 🙂

bild 1-4

Hos oss har vi regeln att man måste fråga den som startat världen om man får gå med. Om man inte sitter i samma rum kan man alltid gå in i världen och snabbt skriva ett meddelande genom att klicka på pratbubblan uppe i högra hörnet och fråga utan att göra något i världen. Det funkar hos oss – oftast. Den som har världen ser direkt när någon kommer in i världen genom att ett meddelande om detta kommer upp på skärmen. Då är det trevligt att få ett chatt-meddelande direkt från denna person, om ingen i närheten frågat om lov. Om man inte bytt sitt namn i inställningar heter alla dock Steve – ibland kan det vara svårt att hålla isär. Kolla därför i inställningar/options vad ni heter på den enhet ni använder.

bild 3

Alla som går med i världen får upp på sin skärm vilka övriga som kommer med, eller går ur.

Man kan vara högst fem stycken i samma spel.

bild 4

Om man kommer in senare i spelet kan det vara svårt att hitta de andra om de gått iväg en bit.
Försök hålla koll på var entrén till spelet är – så är det lättare att hitta varandra. Vissa barn har superkoll på detta hela tiden och kommer glatt skuttande och hämtar mig när jag kommer på besök till deras värld.

Man kan sen spela ihop tills den som startade spelet slutar. Då stängs alla som kopplat in sig till den världen också ner. Så ibland får en startad värld stå kvar öppen även om det barnet slutar för att ge de andra möjlighet att fortsätta en stund  på ett viktigt bygge. Själva bygget försvinner dock inte utan finns kvar på den enheten som startade spelet.

Det som är viktigast att bygga först är en säng – när det blir natt i spelet går man och lägger sig och då blir det morgon direkt. Alla som gå in i samma spel måste lägga sig för att det ska bli morgon igen. Alla måste alltså ha sin egen säng. Sen är det ju tryggt om sängen står i ett hus förstås…. Precis som i riktiga världen. Har man inga sängar tar det en stund innan det blir morgon.

I kistor -”chests” kan man hjälpas åt att samla saker så man kan bygga saker man behöver ihop.

Hos oss får man inte döda varandra – om man gör det så får dock man alla saker den man dödar har samlat ihop om de inte ligger i en kista. Den som blir dödad brukar dock bli rätt ledsen och sur och vilja hämnas så därför har vi kommit överens om att det är bättre att försöka samla saker tillsammans i kistor istället och hjälpas åt. Efter att vi införde den regeln är stämningen under Minecraft-stunderna betydligt trevligare. Ingen behöver heller hela tiden vara orolig för att bli dödad. Barnen är otroligt hjälpsamma när de får chansen 🙂

Däremot behöver man döda grisar, får, kor och hönor för att få mat, ull, läder och fjädrar – precis som vi gör i verkliga världen. Man behöver t.ex. ull från får och trä från nerhuggna träd för att göra en säng. Annars finns mycket av materialet nere i marken och måste grävas fram. Allt man hittar har olika värde – men det tar jag inte upp i detta inlägg.

Jag tycker det är bra på riktigt att spela i survival-världar. Detta letande efter material och omvandling av olika material till nya material är både kul och nyttigt! Det idkas byteshandel för fullt, matte tränas utan att någon funderar över det, generositet och hjälpsamhet likaså. Nyttiga förmågor alltihop.

Men creative-världarna är bra på ett annat sätt – det är kul att se om man kan bygga den egna skolan tillsammans så likt som möjligt till exempel – eller nån känd byggnad man läser om i historian. Det blir matte på ett svårare plan om man ska försöka bygga skalenligt dessutom…

Annonser

12 kommentarer

Under Uncategorized

12 svar till “Minecraft tillsammans på iPad

 1. Reblogga detta på FurubergiPad och kommenterade:

  Om ni vill prova att använda Minecraft så kanske ni kan få lite tips här.

 2. Ping: Tips på blogg- Minecraft tillsammans på iPad | iPad i Östersund

 3. Om du vil spela onlin Minecraft kan andra ta dina saker.
  So göm dina saker om du spelar onlin.
  ha inte för mycket servar då hackar det so mycket
  När du spelar.
  Byg aldrig ett trä hus nära lavan för do serni vad som händer.

 4. Helena

  Hej. Jättebra förklarat 👍
  Sitter och övar på att spela minecraft med min son men varken han eller jag har Local server player i våra inställningar. Så vi har inte lyckats dela värld.

  Har inställningarna förändrats under uppdateringarna? Vi lyckas inte dela världar.

  Med vänlig hälsning, Charlie och Helena.

  • Hej Helena! Det verkar som om möjligheten är borta i senaste uppdateringen v0.12.3 i allafall. Men förhoppningsvis kommer det tillbaka i nästa …. Det verkar konstigt om de tar bort möjligheten eftersom det ser ut som om de nyss öppnat för att spela även mellan PE och Windows 10 i oktober iår. Något måste strula som de jobbar på att lösa så håll ögonen öppna på nästa uppdatering! Jag har inte jobbat på fritids på ett tag nu och därför inte heller med minecraft – mycket är nytt i den senaste versionen ser jag! Lycka till och hoppas att möjligheten att spela multiplayer kommer tillbaka snarast!

  • Hoppas att ni fått det att fungera med att koppla ihop sig för nu ser jag att det fungerar igen!
   Dessutom kan man byta mellan creative och survival mode även sen världen är skapad genom att trycka på pennan i listan! Det är nytt och praktiskt om man vill hinna bygga färdigt något – t.ex ett hus som skydd i lugn och ro.

 5. Christina Hermansson

  Om två syskon kopplar upp sig hemma för att spela tillsammans kan då någon utomstående vi inte känner komma in i världen och förstöra? Kan den som hälsar på i världen radera denna eller kan bara den som startade världen det?

  • Hej Christina! Den som startar världen äger den. De andra kopplar upp sig till den personens namn. Världen kan bara raderas från den enhet den skapats på. Däremot känns det som att det är lättare att radera en värld av misstag nu. Det röda krysset är stort och lockande.

 6. Emma

  Hej! Nu när det har uppdaterats och inte ser ut på samma sett hur gör man då? För mig efter uppdateringarna finns ingen logga in knapp. Tack för svar!

  • Hej! Tyvärr har jag inte riktigt koll på de senaste uppdateringarna eftersom jag inte jobbar på fritids för närvarande – men jag förstår inte riktigt vad du menar med ”logga in-knapp”? Problemet har tidigare varit just att man inte kan logga in i sin egen värld utan att alla är öppna för alla… Kanske blir det annat för skolor då fleranvändare på samma iPad blir verklighet, om det inte redan är igång: http://www.apple.com/education/preview/

 7. Jonas

  Hej jag undrar om man kan lösenords skydda en värld! vi är många på skolan och det kan vara bra att begränsa vem som får gå in!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s